top of page

Kök hemma som restaurang eller annan livsmedelsverkesamhet

Du kan använda ditt eget kök hemma till kafé och att laga mat. Denna mat kan du sedan sälja till vem som helst. Du behöver inte göra några ändringar i köket. Det kan vara precis som vanligt. Serveringen kan du ha i ditt eget hem, utomhus eller i en annan byggnad. Du kan också göra mat som du sedan ska servera någon annanstans och då även utomhus.


Men det behöver inte vara köket hemma som du använder. Det kan vara annan lokal som du använder för bostadsändamål. Det bestämmer du själv över.


Det finns inget i livsmedelslagstiftningen som säger vad du får göra i en lokal i din bostad. Det kan vara att ha ett kafé eller restaurang. Men det kan vara att baka bröd, koka sylt och marmelad, göra inläggningar, packa om i köttlådor och packa köttet, göra ost eller korv eller något annat. Det mesta går att göra, men kanske inte riktigt allt.


Du måste göra en anmälan om detta till miljökontoret i din kommun. Blanketter (fysiska eller digitala) om detta hittar du på kommunens hemsida. Ring till miljökontoret om du tycker att det är svårt att fylla i uppgifterna. Fråga dem även vad kontrollavgiften för detta blir eller var du hittar dessa uppgifter. 2024 kommer ett nytt system för beräkning av avgifter.


När du får ett beslut från miljökontoret kolla avgiften extra noga. Den kan bli alltför hög mot vad den borde vara. I vissa fall mycket högre, framför allt om du har olika typer av livsmedelsverksamheter. Detta ska justeras av miljökontoret, men det innebär inte att de kommer att göra rätt.

FSCN0961.jpg

Om du bara ska ha kafé eller restaurang några få gånger per år behöver du inte göra någon anmälan. Du får då bara hålla på i två dagar vid varje tillfälle. Under dessa två dagar ska du göra inköp, beredning, tillagning och servering. Detta får du göra mindre än 1 gång per månad.

I ditt eget kök hemma kan du laga till all mat. Du kan skära upp kött, grönsaker, göra degar och baka bröd och mycket annat. Du kan laga till kyckling om du vill använda det. Händerna tvättar du i din diskbänk och då behöver du flytande tvål och papper att torka händerna med. Du behöver inte ha fler olika typer av skärbrädor för olika livsmedel. Bara rengöring behövs av skärbrädan i diskbänken med diskmedel och diskborste.

Vill du använda din egenodlade potatis så går det bra. Du hämtar potatisen i ditt land och tar in den jordig i köket, sköljer den där och lagar sedan till den.

Du får ha husdjur hemma, exempelvis katt eller hund, men inte samtidigt i köket. Och självklart barn.

När det gäller lagring kan du använda samma förråd som du använder privat. Alltså samma förråd för torrvaror, samma frys och samma kylskåp, alltså dina egna privata.

Miljökontoret har rätt att göra kontroll hos dig när du använder köket till kaféet eller restaurangen. De kan inte göra detta när du använder köket privat.

Mer information om detta hittar du i branschriktlinjerna om utomhusmatlagning. Dessa hittar du på Livsmedelsverkets hemsida www.livsmedelsverket.se. Leta efter branschriktlinjer. Har du frågor om allt detta, så har jag skrivit dessa riktlinjer, och då ringer du mig, Per Nilsson, tfn 0703-25 75 95.

 PROFOX BLOG: 

 

I den här bloggen ska jag skriva om hur olika lagar kan och bör tolkas. Jag kommer också att ta upp andra aktuella händelser. I mer än 30 år har jag jobbat med livsmedelssäkerhet och dessa lagar. Jag vill att det ska vara enkelt, kraven ska vara få, kostnadseffektiva och det ska vara så lite dokumentation som möjligt, helst inga journaler alls att fylla i. Livsmedelssäkerheten och kvaliteten ska vara hög. Jag är fullständigt övertygad om att det går att få och att utrymme många gånger finns för detta i våra olika lagar.

 senaste inläggen: 
följ profox: 
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
 sök med taggar: 
Inga taggar än.
bottom of page