top of page

Sälja små mängder grönsaker - veckans lagtext

Det blir fler och fler som odlar egna grönsaker och egen frukt. Många gör det för eget bruk och en del vill kunna sälja sina produkter. Frågan är vad som gäller då? Behövs det något tillstånd? Vad får man sälja? Jag kommer i detta inlägg bara att ta upp det som gäller enligt livsmedelslagen.

Först till själva lagtexten. Där står det:

"Denna förordning skall inte tillämpas på producenters direkta leveranser av små mängder primärprodukter till konsumenter eller till lokala detaljhandelsföretag som levererar direkt till konsumenter"

EU-förordning 852/2004, Artikel 1, punkt 2 c)

För det första så gäller detta när man säljer sina grönsaker direkt till konsument och det kan man göra hemifrån, på marknader, dörrförsäljning osv. Du kan också ha en egen gårdsbutik där du bara säljer dina egna primärprodukter och inga andra livsmedel, som du själv tillverkat eller köpt in från någon annan. Du kan inte heller sälja andras primärprodukter. Du kan naturligtvis sälja annat som inte är livsmedel. Vill du göra detta ska verksamheten anmälas till miljökontoret i din kommun.

Du kan också sälja till lokala detaljhandelsföretag och dessa kan vara en livsmedelsbutik, restaurang, skola, en gårdsbutik mm. Dessa ska vara lokala och det står inget direkt i dessa texter vad som menas med lokalt. I andra sammanhang brukar lokalt innebära försäljning i egen kommun plus grannkommunerna.

Vad som menas med små mängder i detta sammanhang finns inte beskrivet någonstans. Det gäller både primärproduktionen och steget därefter. Det är länsstyrelserna som är myndighet när det gäller primärproduktionen och vanligtvis ska du göra en anmälan om registrering till dem. Men inte när det gäller små mängder.

Livsmedelsverket tillsammans med kommunernas livsmedelsinspektörer är ansvariga myndigheter för de verksamheter som kommer efter primärproduktionen. Det kan handla om en gårdsbutik som har olika typer av livsmedel, om du står på en marknad och säljer andra livsmedel än primärprodukter och om du säljer primärprodukter i större mängd än små mängder. Du kan inte sälja dina primärprodukter till en grossist, utan att ha gjort anmälan.

När det handlar om små mängder kan man i EUs vägledning till förordning 852/2004 hitta följande text:

"Allmänt sett bör begreppet "små mängder" vara tillräckligt brett för att bl a innefatta lantbrukare som säljer primärprodukter (grönsaker, frukt, ägg, obehandlad mjölk osv) direkt till konsumenter, t ex gårdsförsäljning eller lokal marknadsförsäljning, till lokala detaljhandlare för direkt försäljning till konsumenter och till lokala restauranger"

Lantbrukare är alla som odlar sina egna grönsaker. För den obehandlade mjölken finns det särskilda nationella regler. Man kan av texten få uppfattning om att små mängder inte handlar om enstaka tillfällen eller försäljning av mycket små mängder. Myndigheterna har, som sagt, inte bestämt vad små mängder är till antalet för grönsaker och frukt. Sverige ska i nationell lagstiftning definiera vad små mängder är och det har Livsmedelsverket gjort för ett flertal andra produkter.

I samma vägledning står det en sak till, som är intressant:

"I allmänhet ska reglerna i den nationella lagstiftning som medlemsstaterna fastställt för små mängder enligt artikel 1.2 c tillåta att nuvarande förfaranden fortsätter att gälla, under förutsättning att de säkerhetsställer att förordningens målsättningar uppnås."

Min tolkning av detta blir att man kan fortsätta som förut. Alltså, att det som man tidigare har gjort i sin försäljning också är ok i framtiden, naturligtvis under förutsättning att du följt tidigare lagstiftning.

Jag hoppas att myndigheterna i det här fallet är försiktiga att sätta upp egna gränser för vad små mängder är. Livsmedelsverket kan dock fatta nytt beslut i frågan, men då blir det ju en nationell lagstiftning. Är det några oklarheter eller om du behöver ha hjälp i denna fråga, så hör av dig till mig.


 PROFOX BLOG: 

 

I den här bloggen ska jag skriva om hur olika lagar kan och bör tolkas. Jag kommer också att ta upp andra aktuella händelser. I mer än 30 år har jag jobbat med livsmedelssäkerhet och dessa lagar. Jag vill att det ska vara enkelt, kraven ska vara få, kostnadseffektiva och det ska vara så lite dokumentation som möjligt, helst inga journaler alls att fylla i. Livsmedelssäkerheten och kvaliteten ska vara hög. Jag är fullständigt övertygad om att det går att få och att utrymme många gånger finns för detta i våra olika lagar.

 senaste inläggen: 
följ profox: 
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
 sök med taggar: 
Inga taggar än.
bottom of page