top of page

Sälja köttlådor

Hur gör man för att sälja köttlådor och samtidigt följa livsmedelslagen? Det är många som vill sälja sitt eget kött och då är det bra att börja med köttlådor. Reglerna är inte alltid enkla att följa och ändå svårare att hitta rätt i lagdjungeln. Här ska jag försöka att reda det hela.

Privathushåll och försäljning

Det man gör inom privathushåll omfattas inte av livsmedelslagen. Detta handlar om de livsmedel som man konsumerar inom sitt eget hushåll. Man säljer inget eller ger bort något. Egna djur kan slaktas och styckas och användas inom eget hushåll. Egen slakt får bara ske inom eget privathushåll för egna djur.

Ska kött säljas eller ges bort gäller livsmedelslagen. Då behöver anmälan om registrering göras till kommunens miljökontor om det gäller köttlådor.

Viss kontinuitet och viss organisation

Vid utan viss kontinuitet och/eller viss organisation behöver ingen anmälan ske till miljökontoret. Med utan viss kontinuitet menas enligt Livsmedelsverket en verksamhet som pågår vid varje tillfälle mindre än 1 - 2 dagar. Detta får ske mindre än 1 gång per månad. Då räknas det som utan viss kontinuitet och då behövs ingen anmälan. Livsmedelsverket menar att det är upp till varje kommun att bestämma vad som menas med viss kontinuitet och viss organisation. Detta anser jag är fel på grund av att Livsmedelsverket har ett ansvar mot EU att se till att Sverige följer de EU-förordningar som finns. Då kan vi inte ha olika tolkningar av samma saker i olika kommuner.

Jobbar du med livsmedel utan viss kontinuitet och viss organisation kan du sälja eller ge bort dessa livsmedel. Du kan då ha ett företag där du säljer eller ger bort livsmedlen. Men du kan inte ha ett livsmedelsföretag, alltså ett företag där du redan säljer eller ger bort livsmedel. Exempel på detta kan vara livsmedelstillverkare, kafé, restaurang osv.

Du skulle kunna ha viss organisation om du säljer väldigt många köttlådor vid enstaka tillfällen. Men, som sagt, det är oklart exakt vad som gäller.

Anmälan om registrering

Om du har viss kontinuitet och/eller viss organisation ska du göra anmälan till livsmedelsmyndigheten i din kommun. De kan heta miljökontoret, miljö- och byggnadsförvaltningen, samhällsbyggnadsförvaltningen eller något annat. Är du osäker kolla kommunens hemsida eller ring deras växel och fråga. Blanketter finns på kommunens hemsida, men kan vara svåra att hitta. Be dem då skicka en sådan till dig. Blanketten brukar heta "Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning".

Fyll i blanketten, vem du är, vad du ska göra. Det sista blir "att sälja köttlådor". Skriv in vilken volym du ska ha. Det gäller det första kalenderåret. Lägsta klass är mindre än 1 ton och nästa klass är 1 - mindre än 3 ton per år. Är dina lådor redan märkta från slakteriet/styckningen skriver du att du inte märker dina livsmedel. Avgiften ska då motsvara 1 kontrolltimma och sedan omräknat till vad kommunen tar ut för 1 timma. Timkostnaden brukar vara hög eller väldigt hög i kommunerna. Det blir också en anmälningsavgift motsvarande oftast 1 kontrolltimma.

Du skickar in blanketten och 14 dagar efter att blanketten kommit in till kommunen kan du starta din verksamhet. Har kommunen inte hört av sig till dig kan du ändå starta. Vill du starta tidigare kan du ringa kommunen och fråga.

Märkning av lådorna

Köttlådorna kan vara märkta från den som har förpackat dem och de har skyldighet att göra rätt märkning. Men det är ändå du som säljer lådorna som är skyldig att se till att märkningen är rätt.

Du kan också sälja lådorna helt utan märkning. Det kallas då för direktförsäljning och räknas då enligt livsmedelslagen inte som färdigförpackade livsmedel. Om någon frågar måste du kunna lämna samma information som motsvarar det som ska stå på en etikett. Du behöver bara svara på den fråga som ställs och inte lämna information som inte frågas efter. Informationen kan du lämna skriftlig eller muntlig. Du bestämmer själv.

Transporter

Du kan transportera köttlådorna i din egen privata bil. Principen är att temperaturen ska hålla det som står på etiketten. Lådorna kan täckas över och du kanske kan använda kylklampar på något sätt. Här gäller det att vara lite uppfinningsrik.

Står det inget på lådorna bestämmer du själv över temperaturen. Vilken temperatur som ska gälla är inte reglerat i lagstiftningen. Det står alltså inget där.

Enligt undantagsregler kan temperaturen överstiga det som står angivet på etiketterna. Hur det fungerar och vad som gäller då får jag återkomma till vid ett annat tillfälle.

Rådgivning

Har du frågor, så ring gärna mig på tfn 0703-25 75 95. Ska du starta slakteri, styckningsanläggning eller vilthanteringsanläggning, ring och fråga. Jag har varit med om att starta och förändra många sådana.


 PROFOX BLOG: 

 

I den här bloggen ska jag skriva om hur olika lagar kan och bör tolkas. Jag kommer också att ta upp andra aktuella händelser. I mer än 30 år har jag jobbat med livsmedelssäkerhet och dessa lagar. Jag vill att det ska vara enkelt, kraven ska vara få, kostnadseffektiva och det ska vara så lite dokumentation som möjligt, helst inga journaler alls att fylla i. Livsmedelssäkerheten och kvaliteten ska vara hög. Jag är fullständigt övertygad om att det går att få och att utrymme många gånger finns för detta i våra olika lagar.

 senaste inläggen: 
följ profox: 
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
 sök med taggar: 
Inga taggar än.
bottom of page