top of page

Är det skillnad på djupfryst och fryst?

Vad är ett djupfryst livsmedel och vad är ett fryst? Finns det någon skillnad? Detta är inte så svårt, men enligt min uppfattning så förstår inte många myndighetspersoner skillnaden. Och skillnaden kan ha stor betydelse.


Det har alltid varit mycket svårt att mäta rätt temperatur vid mottagningen av frysta livsmedel. Tidigare, fär längesedan, var det dessutom krav på att göra sådana mätningar och anteckna resultatet. Idag ska det inte behövas. Enligt min uppfattning är det helt onödigt. Du vill ju att dessa livsmedel fortfarande ska vara frysta när dutar emot dem och sedan vill duatt de inte är omfrysta, men det kan du oftast inte upptäcka förrän du ska använda livsmedlet.

Först till glass och glassvaror när det gäller lagtexten om djupfrysta livsmedel:

"Dessa föreskrifter innehåller regler om djupfrysta livsmedel. Föreskrifterna gäller inte glass och glassvaror."

1 §, Livsmedelsverkets föreskrifter om djupfrysta livsmedel (LIVSFS 2006:12)

Detta innebär att glass inte är ett djupfryst livsmedel och det medför att livsmedlet inte ska hålla -18 grader. Detta är viktigt vid servering i en restaurang. Glassen kan alltså tas fram och få rätt ättemperatur och detta kan du göra och ändå följa lagstiftningen. Alla de verksamheter som jobbar med skopglass kan också hålla högre temperatur än -18 grader.

Temperaturen bör dock inte vara för hög, för länge. Då blir glassen isig och håller sämre kvalitet. -13 grader ska vara en bra temperatur för skopglass. Vid lagring i frys bör temperaturen vara extra låg. Betydligt lägre än -18 grader. Det ökar hållbarheten.

Det som är framför allt intressant är definitionen av djupfrysta livsmedel:

"Med djupfrysta livsmedel avses i dessa föreskrifter sådana livsmedel som

- har genomgått en nedfrysningsprocess, djupfrysning, i vilken varan infryses så snabbt som kan krävas för respektive vara,

- alltid håller i alla delar en temperatur på -18 grader eller lägre efter infrysning och temperaturutjämning, och

- släpps ut på marknaden som djupfrysta livsmedel."

2 §, Livsmedelsverkets föreskrifter om djupfrysta livsmedel (LIVSFS 2006:12)

Det är den sista punkten som är intressant, alltså att släppas ut på marknaden. Har man frysta livsmedel i frysen och de ska användas i verksamheten, att göra någon rätt av, så är det man har i frysen inte djupfrysta livsmedel, utan frysta. Då gäller inte -18 grader, som högsta tillåtna temperatur. Temperaturen på sådana livsmedel är inte reglerat i lagtexterna, utan du kan ha vilken temperatur du vill. Detta gäller alla frysta livsmedel, som inte ska säljas vidare som frysta. Det räcker med att du tinar upp dessa livsmedel och sedan serverar dem, utan vidare tillagning. Eller tillagar dem.

Alltså du bestämmer själv, inte någon annan. Det blir inte lika viktigt då, att kolla vad temperaturen exakt är. Du behöver då inte sätta upp något gränsvärde. Som jag ser det, behöver du inte längre ha någon journal att skriva ner vad temperaturen är. Om du inte redan tidigare har slopat denna journal. Ska du lagra livsmedel en längre tid bör temperaturen i frysen vara under -20 grader, men som sagt, det bestämmer du över.


Det gäller att läsa vad som står i lagtexten och göra rätt tolkning. Här kan det lätt bli fel och detta gäller framför allt myndighetspersoner. Kom ihåg allt detta, men framför allt en sak. Du har ett livsmedel i frysen som du köpt och där står på förpackningen att högsta temperatur får vara -18 grader. Du ska använda det till att laga mat i ditt café. Då gäller inte det som står på förpackningen, utan du bestämmer temperaturen själv.


Det viktiga med allt detta är att myndigheten inte ska lägga sig i vad du har för temperatur i frysen, om du inte ska sälja frysta livsmedel. Då gäller högst - 18 grader.

 PROFOX BLOG: 

 

I den här bloggen ska jag skriva om hur olika lagar kan och bör tolkas. Jag kommer också att ta upp andra aktuella händelser. I mer än 30 år har jag jobbat med livsmedelssäkerhet och dessa lagar. Jag vill att det ska vara enkelt, kraven ska vara få, kostnadseffektiva och det ska vara så lite dokumentation som möjligt, helst inga journaler alls att fylla i. Livsmedelssäkerheten och kvaliteten ska vara hög. Jag är fullständigt övertygad om att det går att få och att utrymme många gånger finns för detta i våra olika lagar.

 senaste inläggen: 
följ profox: 
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
 sök med taggar: 
Inga taggar än.
bottom of page