top of page

Sälja egna ägg

Hur får man sälja sina ägg? Kan de säljas direkt till konsument? Kan jag ha en butik och sälja äggen där? Eller får man bara sälja äggen hemifrån på sin egen gård? Frågorna kan vara många. Svaren är inte alltid lätta att finna. Ofta kan man inte hitta svaret bara i en lagparagraf, utan ett antal som hänger ihop och måste tolkas tillsammans.

Du kan sälja dina egna ägg direkt till konsument i små mängder, utan att behöva göra någon anmälan till miljökontoret. Du kan dock behöva göra en anmälan som primärproducent till Länsstyrelsen. Kolla med dem om vad som gäller i ditt län och om du behöver vara registrerad som primärproducent. En sådan registrering är kostnadsfri.

Vad små mängder är kan du hitta i Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2005:20). Se till att du har uppdaterade föreskrifter. Du hittar dem på Livsmedelsverkets hemsida - www.slv.se. I 54 § står det:

"Med små mängder ägg avses den årliga produktionen av ägg från högst 350 fjäderfän."

Du kan ha fler höns än så och du kan ändå sälja små mängder och detta gäller dig som äggproducent.

Äggen får endast säljas direkt till konsument hemma där du har hönsen eller till konsumenter i ditt län eller angränsande län. Du måste dokumentera antalet fjäderfän, totala mängden ägg som produceras, mängden ägg som levererats direkt till konsumenter och datum för leveransen. Du måste också upplysa konsumenten om bäst före dag. Hur detta ska gå till i praktiken står inte.

Äggen ska också märkas enligt de regler som gäller med kod direkt på äggen. Detta gäller inte för en äggproducent som endast har högst 50 värphöns. Då ska producentens namn och adress anges i samband med försäljningen och det behöver inte vara direkt på äggen eller på kartong som äggen ligger i. Det kan räcka med en skylt eller på något annat sätt.

Du ska också följa reglerna i bilaga I i EG-förordning 852/2004. Den handlar om primärproduktion. Men även avsnitt X, kapitel I i bilaga III i EG-förordning 853/2004. Mer om detta i ett senare blogginlägg.

Det är du som äggproducent som ska sälja äggen och det ska ske direkt till konsument. Äggproducent kan man vara som privatperson eller som företag, typ enskild firma eller liknande. Det viktiga är att det är du som säljer direkt till konsument. Men någon annan person kan sälja dina ägg, bara de gör det i ditt namn.

Ägg kan inte levereras till en detaljhandel, vilket innebär att äggen i så fall säljs av någon annan än äggproducenten. Men om äggen säljs på en lokal offentlig marknad och det sker av äggproducenten, så kan äggen, utifrån denna tolkning, säljas i exempelvis en saluhall, vilket också är en offentlig marknad. Försäljningen går rakt in i din egen bokföring och inte på omvägar genom någon annan, alltså en annan person, än du personligen, kan stå där och sälja dina ägg. Exakt hur detta får gå till är inte klarlagt. Det gäller dock att hålla tungan rätt i mun och inte förvirra sig när lagarna tolkas.

Finns det frågor kring detta, så hör av er per mail per.nilsson@profox.se.


 PROFOX BLOG: 

 

I den här bloggen ska jag skriva om hur olika lagar kan och bör tolkas. Jag kommer också att ta upp andra aktuella händelser. I mer än 30 år har jag jobbat med livsmedelssäkerhet och dessa lagar. Jag vill att det ska vara enkelt, kraven ska vara få, kostnadseffektiva och det ska vara så lite dokumentation som möjligt, helst inga journaler alls att fylla i. Livsmedelssäkerheten och kvaliteten ska vara hög. Jag är fullständigt övertygad om att det går att få och att utrymme många gånger finns för detta i våra olika lagar.

 senaste inläggen: 
följ profox: 
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
 sök med taggar: 
Inga taggar än.
bottom of page