top of page

Tvätt av händer i diskbänk

Jag har jobbat med livsmedelsfrågor i många år. Nästan alltid måste det finnas ett eller flera handtvättställ enligt myndigheterna. Det är mycket sällan att handtvätt i ho i diskbänken accepteras.

Nu är det så att det inte riktigt står så i lagstiftningen. Där står det i EG-förordning 852/2004, bilaga II, Kapitel I, punkt 4 följande:

"Det skall finnas ett adekvat antal lämpligt placerade och utformade handtvättställ. ... Utrustning för sköljning av livsmedel skall när så är nödvändigt vara skilt från anordningar för handtvätt."

Ordet handtvättställ är intressant. I originalspråket till EG-förordningen står det i stället tvättställ för händer. Vilket bör tolkas som ett ställe att tvätta händerna. Inte nödvändigtvis det som vi ser, ett handtvättställ av porslin. Då blir den sista meningen i lagtexten mer begriplig.

Meningen utgår bara från en plats där man sköljer livsmedel, inte när man gör något annat i denna ho. Man skulle kunna säga att detta medför att om man använder hon till diskning så kan man använda samma ho till tvätt av händer. Det är då enligt lagtexten inga problem. Diskhon kan dock inte samtidigt vara blockerad av diskgods. Då kanske inte tvätt av händer fungerar där. Men detta problem måste vara ett verkligt problem och inte ett påhittat.

Sedan står det i lagtexten "... skall när så är nödvändigt ...". Vad detta innebär måste man fundera kring. Det måste handla om livsmedelssäkerhet och livsmedelshygien. Tvätt av händer samtidigt som det ligger livsmedel i hon måste vara utesluten. Men det säger väl sig själv att man inte gör. Kan det då finnas något annat som gör det olämpligt?

Att tvätta händerna efter hantering av rå kyckling eller annat fjäderfä och sedan lägga grönsaker i hon för sköljning skulle kunna vara olämpligt. Samma sak skulle kunna gälla det råa köttet eller köttfärsen, alltså tvätt av händer efter hantering av kött och sedan sköljning av grönsakerna. Men den kopplingen är svagare. Rengörs diskhon med diskborste och diskmedel noggrant ska det inte vara något problem.

I exempelvis ett kafé som bakar och gör smörgåsar kan man mycket väl tvätta händerna i diskbänken. Det kan i andra fall behöva göras en faroanalys, för att komma fram till om det finns några faror som man behöver ta hänsyn till.

I små verksamheter kan det vara nödvändigt att tvätta händerna i diskbänken på grund av bland annat platsbrist (plats för handtvättställ kan vara svårt att hitta) eller av kostnadsskäl.

Om det är svårt för er att göra en faroanalys eller ni har frågor, så ring Per Nilsson på 0703-25 75 95 eller maila per.nilsson@profox.se. En faroanalys i dessa fall är inte så svår att göra.

 PROFOX BLOG: 

 

I den här bloggen ska jag skriva om hur olika lagar kan och bör tolkas. Jag kommer också att ta upp andra aktuella händelser. I mer än 30 år har jag jobbat med livsmedelssäkerhet och dessa lagar. Jag vill att det ska vara enkelt, kraven ska vara få, kostnadseffektiva och det ska vara så lite dokumentation som möjligt, helst inga journaler alls att fylla i. Livsmedelssäkerheten och kvaliteten ska vara hög. Jag är fullständigt övertygad om att det går att få och att utrymme många gånger finns för detta i våra olika lagar.

 senaste inläggen: 
följ profox: 
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
 sök med taggar: 
Inga taggar än.
bottom of page