top of page

Hur man startar ett slakteri

Många tror att det är betydligt svårare att starta ett slakteri än vad det är. Detta stämmer inte idag. Det är ändå en hel del regler att hålla reda på. Men dessa regler tolkas idag mera positivt än tidigare. Livsmedelsverket ser mer generöst på tolkningarna än vad de någonsin tidigare har gjort.

Hur kan då ett slakteri se ut? Det första som sker är avlivningen. Detta kan ske på betongplatta strax utanför slakteriet. Tak behövs här och kanske vägg eller väggar. Detta beror lite på hur det ser ut på platsen där slakteriet ska vara.

Blodet ska samlas upp i någon behållare. Det enklaste jag sett har varit en hink. Blodet är ett livsmedel eller ska transporteras bort som slaktavfall.

Efter avlivningen tas djuret in i slakteriet. Slakutrymmet ska bestå av en oren och ren zon. Detta kan ske i samma utrymme. Det minsta utrymme för detta som jag har sett är ca 10 – 11 m2. Där slaktades i första hand lamm, men var även godkänt för nöt.

Knivsterilisator ska finnas och då räcker det med vanlig enkel vattenkokare. Handtvättställ ska också finnas med icke- handmanövrerade kranar. Där räcker det med en blandare som kan öppnas och stängas med armbågen. En företagare hade för kort blandararm som han förlängde genom att svetsa fast en liten rörbit.

Sedan behövs en sval och ett kylrum. En del har bara ett kylutrymme, men det är bättre att ha två. Storleken på dessa bestäms helt av hur många djur som ska slaktas. Det finns också exempel på företagare som byggt slakteri i en container eller styckningsanläggning i en gammal kylbil.

Särskilt utrymme för styckningen kan vara bra att ha, men slaktutrymmet kan även användas till detta. Skilt åt i tid.

Toalett i slakteriet behövs inte alltid. Det kan räcka med den man har i bostaden. Utrymme för att byta kläder kan vara ett bra utrymme som är nödvändigt. En företagare har detta i stugan som han har för uthyrning. Sedan får han gå ca 30 m till slakteriet.

Detta ger en inblick i hur ett mindre slakteri kan se ut och hur kostnader kan hållas nere. Det finns mer att säga om små slakterier, bland annat om golv, väggar mm, men det får jag återkomma till i en senare artikel.

En sak ändå, avgifterna för besiktning är låga idag. Bara 50 kronor per djurenhet. För ett lamm blir detta endast 5 kronor. Då ingår levandedjursbesiktning, efterbesiktning och resor för veterinären.

 PROFOX BLOG: 

 

I den här bloggen ska jag skriva om hur olika lagar kan och bör tolkas. Jag kommer också att ta upp andra aktuella händelser. I mer än 30 år har jag jobbat med livsmedelssäkerhet och dessa lagar. Jag vill att det ska vara enkelt, kraven ska vara få, kostnadseffektiva och det ska vara så lite dokumentation som möjligt, helst inga journaler alls att fylla i. Livsmedelssäkerheten och kvaliteten ska vara hög. Jag är fullständigt övertygad om att det går att få och att utrymme många gånger finns för detta i våra olika lagar.

 senaste inläggen: 
följ profox: 
  • LinkedIn Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
 sök med taggar: 
Inga taggar än.
bottom of page